cahayapemelihara

05/10/2009

senyap je?

Filed under: perjalanan — cahayapemelihara @ 7:33 am

Salam,

lamanye tak update blog ni… so many things happened for the past few months.. sgt cepat masa berlalu.. iA, i’ll try to update it soon.. yg pastinya, raya kali ni pun sgt meriah =)

19/05/2009

STOP BANGAU-ING!

Filed under: perjalanan — cahayapemelihara @ 4:17 pm

Rizal’s favourite quote.

Apa yang menarik dgn quote tersebut? This was the best ever training that I had when I was with Shell on 6th of May. Actually, the whole day training was only to brief us (Shell’s dealers) about Neighbourhood Fleet Card (yg sgt membosankan). But Darlina (person in-charge for this training) chose to bring Rizal with her to cheer us up. YES! He did wake us up from being bangau-ing every time!

I still repeating the same words STOP BANGAU-ING! What does it actually mean? Bukan burung bangau tau! It means that we should not give any EXCUSES to anything that we could not do or did not happen like what we have expected. Dengan kata lain, JANGAN BANYAK BAGI ALASAN! (more…)

Remaja: Usah risau jika belum berpunya..

Filed under: thaqafah — cahayapemelihara @ 3:01 pm

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH.

Akhawatku,

Dewasa ini ramai muda mudi yang belum berpunya. Rasa rendah diri,stres dan gejolak rasa ingin memiliki membuatkan mereka berusaha memenangi hati dalam memiliki seseorang tanpa mengenal halal dan haram. Yang penting dapat. Apa yang dapat? KAHWIN? atau mengikut nafsu semata. Akhawat, maruah ialah kesanggupan untuk menjauhi yang haram dan dosa.

Akhawatku,

Pilu hati ini melihat remaja yang merana kerana cinta. Pilu walaupun mereka yang merasai peritnya penangan cinta dusta, mereka masih tidak mampu mengarah diri mencari cinta hakiki. Tak serik-serik lagi diri diperhambakan untuk menagih cinta sementara hingga sanggup berkonflik dengan PENCIPTA CINTA. Semua batas-Nya diredah segala, tak kenal dosa dan pahala. (more…)

18/05/2009

rentetan..

Filed under: perjalanan — cahayapemelihara @ 3:05 pm

In the name of God, the Most Gracious, the Most Merciful

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.. Allah masih memberikan peluang utk diri ini menambah ibadah + memperbaiki amalan sbg hambaNya di muka bumi ini stakat hari ni.

A lot of things happened lately since early May..

1st & 2nd May: Konwanis – I missed this grand programme conducted by ISMA Pusat. Utk mengubat hati yg duka lara, sy pi hantaq akhawat Kedah yg ingin berangkat ke sana pd petang 30hb April yg lalu. Why? As usual, first week of the month, lot of things to be done. In fact, I could not predict things that will happen in the next few months as my work needed me to be here. Huhu..takpe, maybe next time.. (more…)

28/04/2009

Solat

Filed under: thaqafah — cahayapemelihara @ 3:45 pm

Salam,

Syafakillah ya ukhti.. ucapan yg terkeluar drpd rakan2 yg mengetahui diri ini kurang sihat since last week. Sakit biasa saja. Demam + selsema = tak larat! Diri ini perlukan rehat sebenarnya. Maka minumlah air dgn banyaknya + tidur.. itu shj ubat utk penyakitku ini. Alhamdulillah, getting better now. Niat utk menghabiskan sebuah buku sebulan tidak kesampaian. Tapi kena teruskan mujahadah ni! Walaupun dah berbulan2..

Last month, Pembina Kedah telah Berjaya menganjurkan program Bio-mekanik solat di Masjid Al-Bukhary, Alor Star. Antara penceramah yg dijemput adalah Dr. Yusof Abbas, penulis buku Bio-Mekanik Solat. Hasil drpd ta’aruf jauh (penceramah kt dpn, sy kt blakang as audience), beliau merupakan Setiausaha Aman Palestin Berhad (Cawangan Johor) + ahli ISMA Johor. Masha’allah! Tak sangka plak penulis + penceramah hebat ni merupakan ahli ISMA jugak. Alhamdulillah, moga dakwahMu tersebar luas ke seluruh pelusuk dunia di pelbagai lapangan. Stakat tu je intro sy. Jom kita selusuri ringkasan isi kandungan buku “Bio-Mekanik SOLAT” ni yg sy dah baca. insyaAllah, moga kita dapat ambil pengajaran. (more…)

18/04/2009

Selamat hari lahir!

Filed under: perjalanan — cahayapemelihara @ 7:53 am

14 April 1984 (25 years back) – melahirkan Noorhafizah Ismail di Hospital Besar Alor Star, Kedah (dah jadi klinik kesihatan Alor Star la ni)

antara notes yang saya dapati dalam diary arwah Emak dulu. Selepas arwah emak meninggal, abah bwk balik semua harta-benda emak yang ada kat office (Pejabat Haiwan, Alor Star).  Nearly 13 years my mother had passed away. meninggalkan kami sekeluarga. Alhamdulillah.. Emak, terima kasih kerana melahirkan Fizah. Fizah dah besar skarang. insyaAllah, Fizah akan sentiasa mendoakan kesejahteraan emak di sana. Moga kita dapat bertemu di syurgaNya suatu hari nanti.

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah… setinggi2 kesyukuran kupanjatkan ke atasNya. kerana masih memberi peluang kepadaku utk membina batu-bataku utk bekalan di akhirat nanti. Betapa nikmatnya.. sudah 5 tahun umurku yg baru mengenali Islam yg syumul ini. tiada kata yg boleh diungkapkan segala detik2 manis bersama sahabat2 seperjuangan. dan mereka, masih lagi mengingati tarikh ini =) (handphone ku tak berhenti2 bunyi dr pagi smpai petang).. Jazakumullah ukhairan kathira..

Cudlee Creek, SA, Australia

05/04/2009

langkah bermula

Filed under: perjalanan — cahayapemelihara @ 2:15 pm

In the name of Allah, The Most Gracious The Most Merciful..

Alhamdulillah, terdetik hati utk wujudkan blog ni. Setelah agak frust tak dpt nk update blog kat multiply smalam. Kenapa wordpress menjadi pilihan? Ermm.. sbbnya dah pernah explore sbb dah jadi fardhu kifayah utk diri ini belajar selok belok buat blog ni.. satu lagi skill yang rata2nya perlu dipelajari utk memperluaskan lagi amal dakwah kita ryte? apa2pun, insyaAllah niat utk menulis ni utk mencari redhaNya semata2. matlamat kena jelas dalam apa jua perkara yg kita lakukan supaya tidak lari dari landasan keretapi yg diterajui olehNya.

dengan rendah diri, bismillah hirrahma nirrahim.. saya merasmikan blog terbaru saya.. https://cahayapemelihara.wordpress.com..  a diary of perjalanan hidupku di muka bumi ini..

Allah (Pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah, adalah seperti sebuah lubang yang tak tembus, yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu di dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang (yang bercahaya) seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang berkahnya, (yaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur (sesuatu) dan tidak pula di sebelah barat(nya), yang minyaknya (saja) hampir-hampir menerangi, walaupun tidak disentuh api. Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis), Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang dia kehendaki, dan Allah memperbuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu (24:35)

Last week was really hectic. Penat mengemas rumah selepas kenduri, tak hilang lagi. =) ada pula meeting Shell sana sini. Need to improve on MMP for April because MMP’s marks for last 3 months were really bad! 65%. Takdak istilah Credit dalam business ni rupa2nya. 100%! That is the standard for Shell. Kalau dulu kat uni, dapat credit tu pun kira Alhamdulillah sgt2 dah tu. =) This time, we, as a dealer need to do MMP Cross Audit to other Shell’s station in our area (AO4: Alor Star- Perlis). My team, Pedu went to RFAD Bright & Sinar Jaya stations in Perlis. Sharing experience, tips on how to manage and get good marks for MMP. Consistent services at your station. It’s all about PEOPLE in your station. Susah jugak nak handle staff ni. Boss takdak je, mulalah malas nak buat kerja. Jenuh gak la boss nak duduk kat station tu 24 jam kan? There MUST be a way. TEAM WORK! InsyaAllah, I’ll try my best. Teringat ayat Allah ni yang slalu MOTIVATE saya utk teruskan kerja ni.

“Wahai orang2 yang beriman! Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu” (Muhammad 47:7)

Kerja itu suatu ibadah!!!! Baru belajar haritu dgn adik2 singa.. (more…)

Create a free website or blog at WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.